Na mijn jaren bij Esri Nederland heb ik veel vaardigheden en kennis opgedaan van de Esri lijn, op het gebied van het maken van kaarten, het opslaan en beheren van de achterliggende informatie en het presenteren en muteren via het web. Hierbij kunt u denken aan:

 • ArcGIS Desktop producten
  Hiermee kunt u kaarten maken en de bijbehorende Geo informatie opslaan en beheren. Ik heb affiniteit met de vormgeving van het kaartmateriaal en ik heb regelmatig kaarten gemaakt in projecten.
 • ArcGIS Server
  Dit is het product van Esri om via een webserver kaarten op het internet te publiceren. Naast het gebruiken en beheren van ArcGIS Server heb ik ook ervaring met de zogenaamde Rest interface, die wordt gebruikt om ArcGIS Server te gebruiken in zelfontwikkelde software. Ook heb ik regelmatig met ArcGIS Server gewerkt om het maken van de kaarten te versnellen met behulp van de caching of tiling van de mapserver. Dit is een proces waarmee ArcGIS Server veel sneller een kaart kan maken die vervolgens wordt verstuurd naar de webgebruiker.
 • ArcGIS Online
  Dit is een dienst van Esri om via hun website kaarten te maken op basis van een gekozen ondergrond. Voor deze ondergronden biedt Esri een collectie topografische kaarten aan. U kunt vervolgens uw eigen Geo informatie op de gekozen ondergrond plaatsen en vervolgens een webpagina met een kaartviewer laten maken. Via deze kaartviewer kunnen uw gebruikers de kaart met uw Geo informatie raadplegen.
 • ArcSDE
  Dit is een tussenlaag tussen de databases waar de Geo informatie en de Esri software zijn opgeslagen, bijvoorbeeld in de vorm van ArcGIS Server.

Naast de Esri software heb ik ook veel gebruik gemaakt van het product FME van Safesoft. FME wordt gebruikt om Geo informatie uit een bron te halen, vervolgens te bewerken en dan weer op te slaan in een nieuwe bestemming. FME wordt regelmatig gebruikt om bedrijfsinformatie over te nemen in een Geo informatie systeem. FME kan de vele formaten waar Geo informatie of andere informatie wordt opgeslagen inlezen en wegschrijven. In dit proces om informatie en Geo informatie centraal op te slaan kan FME ook allerlei berekeningen en geografische bewerkingen op de (Geo) informatie uitvoeren. FME biedt ook de mogelijkheid om al deze handelingen bijvoorbeeld dagelijks uit te voeren.

Voorts heb ik vele projecten gedaan waarin ik bezig was met GeoWeb (of GeoCortex ) van Lattitude. Hiermee kunnen gemakkelijk webpagina's worden gemaakt om kaartmateriaal te ontsluiten. De gebruikers kunnen vervolgens op de kaarten zoeken en de achterliggende informatie bekijken. Zo kan er bijvoorbeeld worden gezocht naar een adres en kan alle bijbehorende informatie van het gebouw worden bekeken. GeoWeb is te vergelijken met ArcGIS Online maar biedt meer functionaliteit dan ArcGIS Online.

Overstromingskans_Biesbosch.jpg